Ορισμός κρούσματος για λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2

Κάθε ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχας, πυρετός, δύσπνοια) κατά την προσέλευσή του σε οποιαδήποτε δομή παροχής υπηρεσιών υγείας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο κρούσμα COVID-19, δηλ. με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων απομόνωσης από άλλους ασθενείς και επισκέπτες (π.χ. χωριστός χώρος αναμονής) καθώς και με τη λήψη των ενδεδειγμένου ατομικού εξοπλισμού προστασίας από το προσωπικό υπηρεσιών υγείας. Ασθενείς με ήπια συμπτώματα πρέπει να μην επισκέπτονται νοσοκομεία ή άλλες μονάδες υγείας και να παραμένουν στο σπίτι.

Τα παρακάτω κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο έχουν συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και τονίζεται ότι, καθώς η πανδημία εξελίσσεται, ενδέχεται να τροποποιηθούν.

ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

Ύποπτο κρούσμα (κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο)

  1. Ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται.
  2. Νοσηλευόμενοι ή φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού.
  3. Προσωπικό Υπηρεσιών Υγείας με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού.
  4. Ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα (π.χ. νοσήματα του αναπνευστικού, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού.

Επιβεβαιωμένο κρούσμα

  • Άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων.

 

Κάθε ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα, θα πρέπει να δηλώνεται ΑΜΕΣΑ στον ΕΟΔΥ, μέσω του «Δελτίου Δήλωσης Κρούσματος Λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2» (λήψη εδώ)

 

Καθημερινή αναφορά για την κατάσταση της νόσου του κοροναϊού (COVID-2019) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Coronavirus disease (COVID-2019) situation reports

Επικαιροποίηση του ορισμού κρούσματος στις 14/03/20

Πηγή: Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) - Νέος κοροναϊός Covid 19

Σχετικά άρθρα